Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

e-VIEW dibangunkan sebagai penambahbaikan perkhidmatan Perpustakaan Sultan Badlishah (PSB) dalam inisiatif PSB dalam menyediakan OKU penglihatan bagi meningkatkan keupayaan penglihatan dalam membuat rujukan melalui pembacaan. Perpustakaan sentiasa komited dalam merealisasikan penyertaan OKU: tiada siapa yang ketinggalan dalam agenda pembangunan 2030.

e-VIEW menyasarkan pengguna dengan retinitis pigmentosa dan rabun rendah pada tahap b1 dan b2 boleh memanfaatkan e-VIEW sepenuhnya dengan pelbagai pilihan kontras warna melalui penyepaduan dengan aplikasi pengecaman teks.

Melalui inovasi ini, perpustakaan bersedia memberikan perkhidmatan terbaik kepada setiap kumpulan pengguna OKU melalui ruang penambahbaikan yang boleh diterokai dan diaplikasikan pada alat e-VIEW melalui tinjauan.

Menggunakan alatan asas yang mudah didapati, e-VIEW dapat dibina dengan mudah dan cepat tanpa mengeluarkan kos yang tinggi berbanding alatan yang terdapat di pasaran yang biasanya perlu diimport dari luar negara. Aplikasi yang digunakan adalah daripada sumber terbuka, dibina dalam operasi tetingkap, dan tidak memerlukan kos tambahan. Ini memberi impak yang besar dalam menyokong penjimatan yang diamalkan oleh UiTM secara amnya tanpa menjejaskan kualiti perkhidmatan kepada pengguna. Dengan kemunculan pengguna e-VIEW yang cacat penglihatan tidak lagi menghadapi kesukaran untuk membuat rujukan bahan bercetak. Penglihatan yang terhad tidak lagi menjadi penghalang kepada mereka menggunakan kemudahan rujukan di perpustakaan.

e-VIEW juga membolehkan pengguna membuat tangkapan skrin bahan rujukan dalam bentuk kontras tinggi yang bersesuaian dengan tahap penglihatan rendah yang dihadapi oleh pengguna supaya ia boleh disimpan pada telefon bimbit atau komputer riba untuk rujukan masa hadapan tanpa perlu dicetak dengan kontras tinggi.

Komponen e-VIEW yang ringkas dan mudah dicari menjadikannya alat yang ideal untuk diletakkan di perpustakaan kerana ia tidak menggunakan banyak ruang dengan saiz dan mudah alihnya yang kecil.

Projek ini disokong sepenuhnya oleh pengarah UPO, Prof. Prof TS. Dr Roslinda Alias ​​kerana impak dan kebaikan e-VIEW kepada OKU yang memerlukan peralatan khas untuk membantu mereka menyambung pengajian di UiTM.

   

For consultation services, contact:

Phone: 04 456 2236

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Join Channel: @uitmkdhlibrary

 

Unit Perkhidmatan OKU (UPO UiTM)

Kompleks Antarabangsa Universiti Teknologi MARA

40450 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

Malaysia

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Website: Unit Perkhidmatan OKU (UPO UiTM)

Phone: +603-5543 5063

Fax: +603-5543 5063